“Ідеальна тарілка” або як харчуватися правильно: лекція нутриціологині Ярослави Сердитої

Image

Admin

18 Лютого 2025

Кафедра української мови та журналістики
Б061 Журналістика
Креативний розвиток
Студентське життя

У межах жіночих зустрічей громадська організація GroundsCenter організувала лекцію із запрошеною експерткою-нутриціологинею Ярославою Cердитою.

Студенти-журналісти Бердянського державного педагогічного університету відвідали подію.

Пані Ярослава – нутриціологиня, дієтологиня з медичною освітою, консультує онлайн та у медичному центрі “Ваш лікар поруч”. Є членкинею Незалежної асоціації дієтологів та нутриціологів України.

Традиційно для жіночих зустрічей, подію почали із 15-хвилинного спілкування учасниць. Цього разу обговорювали питання прояву любові до себе та до інших.

Під час лекції учасницям запропонували створити “ідеальну тарілку” – меню одного повноцінного збалансованого прийому їжі. Експертка запропонувала пройти короткий тест на визначення рівня ризику розвитку розладу харчової поведінки (РХП), презентувала формули для обчислення індексу маси тіла, розрахунку необхідної кількості рідини на день та добової норми калорій.

Основні поради від пані Ярослави:

  • харчуйтесь різноманітно;
  • додавайте у свій раціон і білки, і жири, і вуглеводи;
  • харчуйтеся регулярно – 3-4 повноцінних прийоми їжі на день;
  • інтервали між прийомами їжі мають бути 3-5 годин за умови збалансованого харчування;
  • уникайте перекусів, адже вони тільки маскують голод;
  • розділяйте емоційний і фізіологічний голод (усвідомлене харчування);
  •  вечеряйте мінімум за 3 години до сну;
  • підтримуйте водний баланс (30-40 мл на 1 кг маси тіла).

Цінне правило від дієтологині – 80/20 – 80 % збалансованого харчування і 20 % будь-яких улюблених смаколиків. На початку або у період активного схуднення можна обмежити споживання деяких продуктів. Пані Ярослава радить уникати різких заборон аби не втрачати мотивації та не провокувати зриви.

Нутриціологиня поділилася переліком продуктів, які обов’язково варто додати до свого раціону:

  • білки (яйця, кисломолочний та твердий сир, тунець, курятина, індичка, телятина, бобові, лосось, креветки, кальмар, печериці, горіхи, молочні продукти);
  • джерело жирів (рослинна олія, авокадо, насіння і горіхи, жирна риба, оливки, водорості, яєчний жовток, грецький йогурт, м’ясо);
  • складні вуглеводи (гречка, цільнозерновий хліб, рис (краще нешліфований), макарони з твердих сортів пшениці, кіноа, вівсянка, кускус, булгур, пшениця, картопля).

На зустрічі панувала приємна атмосфера дружнього спілкування, а в кінці присутні, за традицією, взяли участь в онлайн-квесті на платформі Kahoot.

Кізілова Дар’я

Інноваційні технології

Можливості

Цінності

Інноваційні технології

Можливості

Цінності

Участь викладачів кафедри психології у проєкті незламності

Доцентка кафедри психології ФППОМ Євгенія Кочерга взяла участь у масштабному…

13 Серпня 2025

Детальніше

Цінності

Цінності

Майстер-класи, що єднають

Дві суботи поспіль у Трускавці було по-особливому тепло та творчо.…

4 Серпня 2025

Детальніше

Можливості

Підвищення кваліфікації

Наукові заходи

Можливості

Підвищення кваліфікації

Наукові заходи

Викладачі БДПУ долучились до міжнародної програми «AI Mindset in Entrepreneurial Spaces»

Викладачі кафедри економіки, менеджменту та фінансів Бердянського державного педагогічного університету…

4 Серпня 2025

Детальніше

Студентське життя

Цінності

Студентське життя

Цінності

Дрогобич і не тільки: наш літній маршрут вражень

З 21 по 27 липня 2025 року наші студенти та…

29 Липня 2025

Детальніше